Everything is about passion and about life. Creativity comes after that. Lets make Allah first, Then Rasullullah, after That Families, last but not least friends and others

SHARING YOUR BLOG HERE

Wednesday, November 24, 2010

CERITA LANDSKAP


Seronok rupanya membuat landskap atau taman jika buat sendiri. Taman ini hasil nuanisa. Sepanjang seminggu kami ke beberapa buah nursery pokok untuk mencari elemen-elemen landskap dengan harga yang berpatutan. Ini adalah rupa buat masa sekarang. For future, kalau ada rezeki, plan taman yang sebenar telah siap dan dah stand by.

Untuk hasil landskap sebegini, kos nya adalah seperti berikut :
Rumput Carpet : RM 2.50 x 15 keping = RM37.50
Batu-batuan     : RM 18 x 3 kampet = RM 54
Step Konkrit   : RM 20 x2 (panjang) + RM 12 x 3 (pendek) = RM 76
Mangkuk Berkaki : RM 80
Pasu Kecil = RM 5 x3 =RM15
Pasu Bear RM 40
Bangku = Recycle Kayu Landasan Keretapi kos RM50 sahaja
Pokok - Pokok = RM 100

Jumlah Kasar = RM452.50 sahaja


laman lagi satu side pula just rumput carpet and pokok puluh. So kosnya :

rumput karpet = RM2.50 x 10 = RM 25
pokok buluh = RM 50 x 2 = RM 100
Pasu = RM 40
Pokok Dalam Pasu = RM40

Jumlah kasar = RM 165

* kiraan kasar aje tak termasuk harga tanah and pasir*



 

5 comments:

Queen4ADay said...

wow..aku selalu fikir..nk wat taman tp kene la betahun2 keje br mampu kot sbb nk hire org.tp rupeny2 buat sendiri affordable la jugak.wow..ko tlh memberikan sinar terhdp hidupku..haha..

NUANISA said...

husband aku suka berkebun dan bertukang..aku sketch..dia tolong buat kan..tu lah hasilnya bila orang mechanical combine dengan org architecture :p

Ujang9897 said...

jln2 jmpa pulak blog mcm kenal..hahaha


kt mana ek beli rumput carpet tu..=)

NUANISA said...

muhahaha...jauh sungguh perjalanan encik ujang ya..baru terserempak ngan blog nuanisa ni...hah rumput carpet paling murah kat bangi, kat area nursery sebelah bomba bandar baru bangi..tapi kalau rase jarang ada umah susah nak bela, jgn ambil rumput carper pearl grass, ambil aje yang cow grass...yg tu nak maintain senang

Diksu said...

rumput carpet beli kat mane?