Everything is about passion and about life. Creativity comes after that. Lets make Allah first, Then Rasullullah, after That Families, last but not least friends and others

SHARING YOUR BLOG HERE

Tuesday, May 31, 2011

THE STORY OF THE EAGLE







Gambar di ambil oleh nuanisa ketika melawat pulau langkawi pada bulan feb 2010

Siapa Tahu...Dalam banyak2 burung, burung helanglah yang mempunyai Jangka Hayat yang paling Lama iaitu 70 tahun. Tetapi sepanjang hayatnya dia akan melalui pelbagai pancaroba. Sama juga seperti kita sebagai manusia. So Eagle ni dia bangga dengan appearance diri dia, fizikal dia yang gagah terbang di langit dan pantas meragut ikan di laut. "he will gift meanings & values in his life" kehidupannya tidak akan dia persiakan. ( so kita pulak bagaimana??)

"But to reach this age (70 years), the eagle must have to make a hard decision" why?? because ketika usia 40 tahun, dia alami satu keadaan yang sangat teruk di mana dia semakin lemah, kukunya tidak boleh lagi mencengkam dengan baik. ikan2 di laut mentertawakannya. Paruhnya juga sudah bengkok dan patah, dan bulu serta pelepahnya dah melekap kat dada, berat, susah nak terbang.

So to continue his life with a quality life, he need to make a change. A BIG CHANGES. He only have 2 option. Either Die or Go Through A Painful Process (Process of Change) Dia kene sanggup alami proses perubahan. Apa proses perubahannya??

The eagle kene pindah ke tempat paling tinggi, bukit or gunung, dan tempat itu hendaklah merupakan bukit berbatu. tiada pokok2 di sana. (pergi ke tempat yang tidak selesa) Selama 150 hari, No Food, No Drink, No Shelter

Ketika itu, Proses Pertama, The Eagle akan patuk paruhnya yang telah reput ke batu-batu di sekeliling sehingga berdarah2. sehingga tercabut sebab dia nak bagi paruh barunya tumbuh. Lepas tu dia tunggu paruhnya tumbuh. Lepas tu dia sakit kan lagi diri dia, dia ketuk2 pulak kuku kakinya , dihentak2 pada batu sehingga kuku kakinya tanggal dan berdarah2. Lepas tu dia tunggu kuku barunya tumbuh. Lepas tumbuhnya kuku baru dan paruh baru, dia gunakan paruh dan kukunya untuk cabut bulu-bulu dan pelebahnya yang sudah tua. Bayangkan nak cabut sehelai bulu roma pon kita dah sakit. Si helang mencabutkan semua bulunya. Dan kemudian tumbuhlah bulu-bulu baru yang CANTIK dan KEMAS

Mulai saat itu, Helang dengan megahnya mengepak sayapnya dan terbang ke udara. Lalu kita pon nampak lah helang berterbangan di PULAU LANGKAWI dengan megahnya. Helang2 itu baru lepas tempoh berherbanasi dan semangat baru telah datang. Ikan2 bertempiaran menyelamatkan diri....

Oh ini bermakna not only men, life begin at 4oth tapi helang pon jua begitu. So Moral of the story, untuk berjaya , kita mesti sanggup alami proses perubahan. Kejayaan tak mungkin sampai kalau kita tidak berusaha!!!

2 comments:

♥Mrs.Eady♥ said...

baru tau :)

NUANISA said...

tu baru eagle..belom kisah ulat beluncas dan harimau lagi.. comming soon :)